A szörf tanulás lépései

A szörf alapjainak megtanulása a megfelelő felszereléssel könnyen és gyorsan megy.Az alapszintről a haladó szintig eljutni már egy hosszabb folyamat,idő kell hozzá.A szörf tanuláshoz választhatunk a szörf kölcsönzés,szörfoktatás vagy saját felszerelelés használata között,mindhárom út járható. Ha rövidebb idő alatt szeretnénk megtanulni szörfözni akkor érdemes a szörfoktatást választani és nem magunktól kitalálni a technikáját. Az elméleti rész átolvasása is sokat segít. Bárhogy is kezdjük a tanulást , a megfelelő szörf deszka kiválasztásán van a legnagyobb hangsúly, a nem tudásszintünkhöz való szörf deszka nagyon megnehezíti a fejlődést. Az első néhány órát érdemes egy 200 liter körüli svertes deszkán tölteni, a márkája nem számít.Ez a deszka ha már ‘kinőttük’  is használható marad a kis szeles napokon ‘technikázni’,amikor a kisebb deszkánkhoz nem elég a szél.Kis szélben ezek a nagy deszkák jobban siklanak és gyakorolni is jobb rajtuk a szélcsendhez közeli viszonyok között. A szörf tanulás első lépése a szélirányok megtanulása és a szörf helyes beállítása még mielőtt felszállnánk rá. Ha ezt kihagyjuk akkor jóval nehezebb lesz a szörfvitorla kihúzása a vízből. A szélirányok külön részben vannak leírva, itt amit ki kell emelni az a félszél ,mivel ez az az irány amerre nagyjából siklani fogunk.Ha sikerül megállapítanunk a pontos szélirányt és beállni teljes hátszélbe(a hátunkat fújja a szél),akkor a vállunk vonala fogja a félszelet jelenteni, ezen a vonalon fogunk szörfözni jobb esetben oda-vissza.Kezdetben nehéz tartani a félszeles siklást,valószínűleg kissé le fogunk sodródni háromnegyed szél irányba és onna már nem fogunk tudni vissza szörfözni.Ez kezdetben nem gond, a vitorla megfelelő tartásával hamar meg fogjuk tanulni a félszélben haladást is. A tanulást a következő lépésekre bontjuk le :

1 . Felszállás  a szörf deszkára és a vitorla kihúzása a vízből,az alaphelyzet felvétele :

  • Mielőtt feltérdelnénk a szörfdeszkára,állítsuk be helyesen a felszerelést, enélkül is megoldható,de kezdő szinten jóval könnyebb lesz ha betartjuk a következőket : teljesen hátszélbel álljunk és a deszka előttünk a két vállunk vonalával párhuzamosan legyen előttünk. A

 

A szörf tanulás ideális helyszíne a Balaton déli partja elsősorban a part irányába fújó szél miatt,de a sekély víz is nagy előny.

szörf tanulás (1)
szörf tanulás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Optionally add an image (JPEG only)