freemove

Szörfdeszka katégóriák

sup jóga Budapest

Freemove = Ez egy viszonylag új és egyre elterjedtebb kategória a szörfdeszka piacon,végülis egy freeride deszkáról van szó,de mivel a freeride deszka kategória egy elég széles tartományt jelentett,ezért további speciálisabb alkategóriákat találtak ki, ezek nevei mind a free- taggal kezdődnek és lehet move,carve,race,vagy csak simán ride.Ez utóbbiak/ride/ már régóta szerepelnek a piacon, a freemove viszont csak pár éve jelent meg és az RRD vezette be.sup jóga Budapest.
Leegyszerűsítve :2 fő csoport van : 1. a hagyományos freeride deszkák és az újabb 2. freemove tepsiforma. És a kettő között is van átmenet mint pl. a Fanatic Gecko,ami freemove,de mégsem annyira  radikális tömzsi forma.
Néhány fórumon kissé gúnyosan ‘potato chips’-nek hívják ezeket a deszkákat az egyre kerekedő formájuk miatt és valóban egy-két  gyártó egészen az extrém széles forma felé is elmegy, ami már alig emlékeztet egy szörfdeszkára.

A freemove deszkák jellemzői :

  • Widy Body Freemove a nevében is benne van,hogy ezek szélesebb deszkák, így rövidebbek és vékonyabbak is. Minden gyártó azzal szlogennel hirdeti,hogy egy 15 literrel kisebb freemove deszka felel meg egy hagyományos freeride deszkának,így ha pl. eddig egy 135 literes Shark-ot használtunk,akkor ugyanilyen körülmények között ugyanazzal a tudásszinttel és vitorlamérettel egy 120 literes Gecko-ra cserélhetjük le.És mivel a hagyományos freeride kezd kiszorulni a piacról,sőt a Shark meg is szűnt,előbb-utóbb mindenki át fog térni erre.sup jóga Budapest
  • Irányíthatósága jobb a hagyományos freeride deszkákhoz képest, végsebessége kisebb (bár nem minden típusnál)
  • Hihetetlen fordulási/jibe/carve képessép
  • Nagyob széltartományban használhatók
  • A minden körülményre 1 deszka 1 rigg megoldás a freemove deszkákkal jobban megoldható.(ha nem is minden helyzetben optimális ,de használható)

Hátrányok :

  • A belépő szintű freeride deszkákhoz képest kevésbé gyakorlott szörfösöknél a deszka orra hajlamos lehet a vízbe lefúródásra a rövidsége miatt, a deszka szélessége ezt nem akadélyozza teljesen meg.
  • Kisebb szélben a hagyományos freeride deszákkal azok hossza és egyenesebb alja miatt jobban lehet élesedni – szél felé menni.Erősebb szélben ez már nem igaz.

De akkor mi a FREECARVE ? – teszi fel a kérdést az angol magazin.Hiszen a FREEMOVE jellemzői között ez áll : ”A gyors és éles jibe-ok az új deszkaforma legfőbb előnyei.” -a carve-ra hasonlókat írnak.
+ ” a deszka akár egyszerűbb freestly mozgásokra is alkalmas” – kérdés ki szeretne egy 85cm széles deszkával ugrálni?  – az író a kategóriák között szeretne éles határvonalat húzni,ami nem könnyű.

A freemove deszkák látszólagos térfogata 10-15 literrel nagyobb : Egy 120 literes freemove deszka ugyanolyan széles – és emiatt ugyanolyan stabil is állítólag – mint egy 15 literrel nagyobb hagyományos freeride deszka.A deszka mélységben vékonyabb  és részben emiatt,hogy a gyök és papucsok közelebb vannak a vízhez a deszka jobban kontrollálható/irányítható.A vékonyított deszkaél a fordulásoknál jobban fogja a vizet – carving tulajdonsága is jobb a hagyományos formákhoz képest.

Az angol windsurf magazin véleménye az egyes márkákról röviden a freemove deszka kategóriában :
– Még mindig az RRD az irányadó,ők indították útjára ezt a formát
– A Gecko a mindenes, és a jibe specialista
– A JP Magic Ride kissé mást kínál : a látszólagos térfogat itt a legnagyobb, azaz még kisebb deszkát választhatunk a hagyományoshoz képest ,siklás közben ez a deszka érződik a legkisebbnek.sup jóga Budapest.
-És van még két ,ezektől elég különböző deszka :
A Starboard AtomIQ a legsportosabb érzést nyújtja,a jibe itt kissé haladóbb tudásszintet igényel, ez a deszka áll a legközelebb a freerace kategóriához.
-A Simmer freemove pedig a leggyorsabb és egyben a kontrollálhatósága is a legjobb,de cserébe kevésbé ‘játékos’,manőverezhető mint társai.De az egyenesekben a legkényelmesebb volt vele a szörfözés és többi deszkára mind rávert sebességben.Ez a deszka megosztotta a tesztelők véleményét,de akinek tetszett az az első helyre sorolta.
freemove

sup jóga Budapest
sup jóga Budapest
sup jóga
sup Budapest
Written by: SUPAligaA
Date Published: 04/01/2017
4.2 / 34 stars
Summary
Event
sup jóga Budapest
Location
SUP Balaton,Balaton
Starting on
2017-05-20
Ending on
2017-05-31