Hogyan kerüljek siklásba ?

Mit nevezünk  siklásnak? A haladás és a siklás között a különbség nagy. Egy ismert angol szörf magazin szerint a különbség akkora,mint egy teherszállító hajó és egy szárnyashajó haladási tulajdonsága között.Az előbbinek elég nagy része a víz alatt marad haladás közben,míg a szárnyashajónak csak egészen kis része érintkezik a vízfelülettel mikor siklásba kerül.A mögöttük keletkező áramlatok között nagy differencia. A sima haladás során  a deszka vége mögött a vízben turbulencia keletkezik,ezt az ábra felső része is mutatja.A siklás során pedig sima egyenletes áramlás alakul ki a deszka vége mögött. Ahhoz hogy siklásba kerüljön a deszka,megfelelő mértékben ki kell emelkednie a vízből.Ezt a vitora húzóereje révén a deszkára gyakorolt nyomással érjük el.Így bizonyos minimum szélsebesség szükséges a sikláshoz.Ennek pontos meghatározása azért nem lehetséges mert több összetevő együttese befolyásolja: deszka típus és méret , vitorla típus és méret valamint a szörf tudásszintünk.Ha már sikerült siklásba lendülnünk akkor a siklás megtartása már könnyebb feladat  mivel a relatív szélsebesség nő a vitorla a felületén .

Mi a siklásba kerülésnek a technikája? Néhány tipp ami segíthet :

  • Állj fel ! Ne hajlítsd be túlzottan a térded, nem kell a súlypontot lent tartani ! Hagyd hogy a vitorla a testsőlyodat előre húzza, de csak addig a határig mielőtt még előre katapultálnál !
  • Fogjunk beljebb a bumon a közepe felé és távolítsuk el a vállaktól!
  • Lépj rá gyökre vagy kissé elé az első lábfejjel és próbálj előre vízszintes irányba nyomást gyakorolni a deszkára! Ez segíti a deszka hamarabbi megsiklását.Minél hátrébb állunk a deszkán annál nehezebben jön siklásba.
  • Az egész testet tartsuk enyhén megfeszítve ! Erre azért van szükség,mert vitorlában keletkezett erőt a deszkára akarjuk továbbítani,de ez laza testhelyzetben jobban elnyelődne.
  • Kissé forduljunk le félszélből háromnegyed szélirányba !
  • Az elől lévő láb és a felső test képezzen egy egyenes vonalat !
  • És utolsóként : Mindezeket egy összehangolt és folyamatos mozgássorként kell megvalósítani.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Optionally add an image (JPEG only)