Szörf vitorla és deszka méretek | Szörf oktatás Balaton

A szörf oktatás a Balatonon elméleti sorozat 7. kérdése
Kérdés : Mekkora szörf vitorlát és deszkát vásároljunk vagy béreljünk?
Válasz : A szörfdeszka optimális méretének meghatározásához 3 fő faktort kell figyelembe venni : 1. a testsúlyod, 2. a szörf tudásszinted és a  3. a leggyakoribb széleresősség  azon a helyen ahol  a leggyakrabban fogsz szörfözni. A RYA angol windsurf szervezetnek van egy egyenlete a kezdő szintű szörfösök optimális deszkaméretének meghatározására ami így néz ki :  A megfelelő deszkaméret literben kifejezve kezdő szinten = a testsúlyod kétszerese (kg) + a szörf felszerelésed és a szörf ruházatod súlya , ez általában 30kg. Példa : 80kg-os kezdő szörfösnél : 2×80+30 =190Liter. Az nem derült ki ,hogy ez tengeren vagy édesvizen értendő. Sósvízben általában 25 literrel kisebb deszkamérettel számolhatunk. A következő táblázatban ellenőrizhetjük a a fenti példát :A tengerre vonatkozó,sós vízre -30 liter.
szörf vitorla deszka
A deszkaméretek után a szörf vitorla kiválasztása is fontos, kezdő szinten  a Balatonon egy 5.0 -5.5nm körüli vitorlaméret a legmegfelelőbb.
Erre is van egy táblázat, bár ez nem kezdő szörfösökre vonatkozik :
 
 Haladó táblázat Insert.
      
A vitorlaméret kiválasztására egy kalkulátor is létezik, ezt nézzük meg legközelebb..: A szörf oktatás Balaton kategória következő cikkében egy angol oldalon lévő kalkulátort tesztelünk ,hogy valóban a megfelelő vitorlaméretet adja-e ki? Bár az igazság az,hogy nem szükséges ennyire túlbonyolítani a dolgot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Optionally add an image (JPEG only)