Wave vitorlák 2016 teszt

sup jóga

A 2016-os 5.3m-es wave vitorlák tesztje elöljáróban :

Az 5.3 nagyjából a legnagyobb méret a wave kategóriában,kisebb szelekben használjuk ezért fontos hogy az alsó széltartományban erős legyen,húzzon.De a beerőső szélben is meg kell állnia a helyét ,így a felső széltartománybeli stabilitása is fontos tényező.A sup jóga a wave riding ellentéte : izgalom helyett nyugalom,ki mit szeret…

Manapság az a tendencia mutatkozik(bár ez régebben is így lehetett),hogy a szörfösök az összes széltartományt a lehető legkevesebb vitorlával próbálják lefedni(és deszkával is).Ennek 2 fő oka van : 1 : gazdasági > a mai top márkák idei vitorlái őrült drágák lettek,2 : praktikum > eyszerűbb utazni kevesebb szörf felszereléssel.Úgy tűnik ezt a gyártók is figyelembe vették,a régebben 430cm-es árbócokat igénylő 5.3-as wave vitorlák a mai 2016-os kíbálatban már 400cm-essel mennek,így a kisebb vitorlánkhoz tartozó árbóc is jó bele, nem kell kettőt venni.
Ez az árbóc méretváltás egy bátor,de bölcs döntés volt – a magazin szerint.Általánosságban elmondható,hogy rövidebb árbóccal a vitorla kicsit veszít az alsó széltartományából,de ezt a 2016-os modelleken a vitorlaforma és árbócív áttervezésével kompenzálták.

A másik tendencia ami már az előző években is megfigyelhető volt, a latnik számának a csökkentése 5-ről 4-re,sőt már 3-ra is. Milyen meggondolás áll e mögött? A kevesebb latni egy könnyebben kezelhető és közvetlenebbül reagáló direkt vitorlát eredményez.A vitorla stabilitása viszont kissé csökken elméletileg.A gyakorlatban a teszt során mii ezt nem tapasztaltuk,sőt a tesztelők többsége pont egy 5 latnis vitorlát érzett a legkévésbé stabilnak a felső széltartományban miközben 3 latnisak is voltak a tesztcsoportban.

További érdekes tulajdonsága a 2016-os wave vitorláknak,hogy a vitorlák nagy részének a súlypontja lejjebb került.A rövidebb,400cm-es árbóc következméyeként a vitorla reagálása kissé lágyabb,kezelése könnyedebb érzés.

És a tesztcsoport márkáinak kiemelt tulajdonságai először röviden :

Ezzy Elite: egy igazi remekmű,végletekig kidolgozott vitorla, a már megszokott jelentős húzóerő(de nem annyira nagy mint a régi modelleknél)és a könnyen kezelhetőség eltalált kombinációja. Nem mindenki stílusának felel meg az Ezzy általában sem és ez alól ez a széria sem kivétel.De aki eddig szerette, az ezután mégjobban fogja.
North Volt : Az alsó széltartománya kiemelkedően jó volt, a csoportban talán a legjobb ez a tulajdonsága.
NEIL PRYDE ATLAS : A legközvetlenebb erőátvitel a csoportban, direkt vitorla és az alsó széltartománya is jó.
SAILLOFT BIONIC : Egyedi eljárással gyártott vitorla,a stabilitás jellemzi, freeride-ra is használható (kb.a többi is).sup jóga terjedése,egyfajta boom a piacon!

sup jóga
sup jóga

GA SAILS MANIC : Érdekes megoldások : 3/4-es latnihossz,kompakt forma : rövid bumm és luff ,így tömzsi kinézet jellemzi.Kiegyensúlyozott,a tulajdonságok egyensúlya eltalált, a tesztelők egyik kedvence.

– A vitorlákat több helyszínen és különböző időjárási körülmények között is tesztelték,így a leírtak megfelelő képet adhatnak róluk. –  sails

Summary
Event
SUP Jóga ✅
Location
SUPJógAliga,Balaton
Starting on
2017-05-31
Ending on
2017-06-11